Welcome, Guest. Please Login or Register
Arduino IDE for Visual Studio
 
 
When Logging a Support Issue in the Forum, please ensure you have also:-
  • Enabled vMicro > Compiler > Show Build Properties and Verbose
  • Re-Compile your program with these settings enabled
 
Save the new Output to a Text File and....
  • Click the Reply button and attach as .txt file OR
  • Click here to Email us with the file attached, and a link to your post
Support requests without the output above may be impossible to answer, so please help us to help you
 
  HomeSearch Tutorials & Wiki visualmicro.com LoginHelpRegister  
 
Page Index Toggle Pages: 1
Send Topic Print
Errors in compile when using external libraries.. (Read 7819 times)
bostjan.nagode
Newbies
*
Offline



Posts: 4
Errors in compile when using external libraries..
Nov 14th, 2011 at 1:08pm
 
Dear!
Maybie you will find my problem strange (im not an  expert or guru in C++), but i am stuck (even with Google).. VS2008,with your latest addin, normal sketches (like samples etc) goes well, but when i want to #include lib file, it doesnt give me error in PDE, but in cpp file, that is found in different directory:

C:\Documents and Settings\nbostjan\Local Settings\Application Data\VMicro\Arduino\Builds\Tezak01\atmega328\Tezak01.cpp

PDE that is in edit is in
D:\moji dokumenti\Arduino\Tezak01\Tezak01.pde

i have included
#include "d:\moji dokumenti\Arduino\Tezak01\libraries\ArduinoEthernet\EthernetDHCP\EthernetDHCP.h"
,

But line in sketch like:

EthernetDHCP.begin(mac, 1);

produces me plenty of errors like:
Tezak01.cpp.o : In function `__static_initialization_and_destruction_0'
Tezak01.cpp.o : In function `loop'
Tezak01.cpp : undefined reference to `EthernetDHCP'
Tezak01.cpp : undefined reference to `EthernetDHCP'

Any explanation or suggestion ?? Thanks in advance, Bostjan
Back to top
 

Please Register or Login to the Forum to see File Attachments
 
IP Logged
 
Visual Micro
Administrator
*****
Offline



Posts: 10706
United Kingdom
Re: Errors in compile when using external libraries..
Reply #1 - Nov 14th, 2011 at 3:04pm
 
please email your sketch and tell me where to get libs so I can test thanks

info at visualmicro.com
Back to top
« Last Edit: Nov 14th, 2011 at 3:05pm by Visual Micro »  

Please Register or Login to the Forum to see File Attachments
WWW  
IP Logged
 
Visual Micro
Administrator
*****
Offline



Posts: 10706
United Kingdom
Re: Errors in compile when using external libraries..
Reply #2 - Nov 15th, 2011 at 10:54pm
 
okay i have your last email with a zip containing some sketches and libraries. I still do not have tezak01.pde.

but let me report on what i do have. I have 4 sketches:-

_12_Arduino_NTP.pde > _15_Arduino_NTP.pde

All 4 compile correctly with your libraries, _12 needed a 3v pro board the others i used mega2560. Error message for incorrect _12 board was correct:- missing ref to INTERNAL

so please send me tezak01.pde or paste the code from tezak01.pde into a reply to this message.

thanks
Back to top
 

Please Register or Login to the Forum to see File Attachments
WWW  
IP Logged
 
bostjan.nagode
Newbies
*
Offline



Posts: 4
Re: Errors in compile when using external libraries..
Reply #3 - Nov 16th, 2011 at 4:28pm
 
It is ment to be running on UNO, with Ethernet W5100 shield and RTC addon (on analog 4&5). _15_Arduino_RTC.pde is the latest pde (still fuzzy and in development without proper comments), but it compiles in Arduino IDE but not in VS2008. I dont have Tezak01.pde anymore, it was just a test for VS2008.
Back to top
 

Please Register or Login to the Forum to see File Attachments
 
IP Logged
 
Visual Micro
Administrator
*****
Offline



Posts: 10706
United Kingdom
Re: Errors in compile when using external libraries..
Reply #4 - Nov 16th, 2011 at 4:37pm
 
I compiled 15 in 2008 without a problem so I must assume that your config is wrong. Can you see the libraries on the user or core menu?
Back to top
 

Please Register or Login to the Forum to see File Attachments
WWW  
IP Logged
 
Visual Micro
Administrator
*****
Offline



Posts: 10706
United Kingdom
Re: Errors in compile when using external libraries..
Reply #5 - Nov 16th, 2011 at 4:47pm
 
This is result in Sketch Builder output window when compiling 15 on Uno

Compiling '_15_Arduino_RTC' for 'Arduino Uno'
Binary sketch size: 20296 bytes (of a 32256 byte maximum) (1.3431343 secs)

Can you please post the text from the ._15_Arduino_RTC.vsarduino.h that is automatically included in your project. Thanks

Back to top
 

Please Register or Login to the Forum to see File Attachments
WWW  
IP Logged
 
bostjan.nagode
Newbies
*
Offline



Posts: 4
Re: Errors in compile when using external libraries..
Reply #6 - Nov 16th, 2011 at 5:25pm
 
Thanks to everyone, i have suceeded. I need to restart PC, but i am putting it always into hibernate (moving a lot). It works now.. But jus a question furthermore. To see libraries in Project>Add Arduino library>User, where to adjust that?
Back to top
 

Please Register or Login to the Forum to see File Attachments
 
IP Logged
 
Visual Micro
Administrator
*****
Offline



Posts: 10706
United Kingdom
Re: Errors in compile when using external libraries..
Reply #7 - Nov 16th, 2011 at 5:38pm
 
I think it's vs internal problem and maybe we will make next version cleaner so avoid the problems:)

I think the devenv.exe process does not shutdown properly sometimes during first config.

Thanks for letting us know. I hope you enjoy
Back to top
 

Please Register or Login to the Forum to see File Attachments
WWW  
IP Logged
 
Visual Micro
Administrator
*****
Offline



Posts: 10706
United Kingdom
Re: Errors in compile when using external libraries..
Reply #8 - Nov 16th, 2011 at 5:40pm
 
sorry missed your question. if you have any menus missing then please follow this instruction to reset the interface

http://www.visualmicro.com/post/2011/10/01/How-to-reset-the-arduino-visual-studi...
Back to top
 

Please Register or Login to the Forum to see File Attachments
WWW  
IP Logged
 
Visual Micro
Administrator
*****
Offline



Posts: 10706
United Kingdom
Re: Errors in compile when using external libraries..
Reply #9 - Nov 17th, 2011 at 3:00pm
 
One more question. It is unclear if you have the "Core" libraries showing correctly? If you do then there is not a problem with the interface.

The "User" libraries are the ones that you have added to your arduino "sketch folder > Libraries" folder. In the Arduino IDE these are called "Contributed"
Back to top
 

Please Register or Login to the Forum to see File Attachments
WWW  
IP Logged
 
Page Index Toggle Pages: 1
Send Topic Print