Welcome, Guest. Please Login or Register
Arduino IDE for Visual Studio
 
 
When Logging a Support Issue in the Forum, please ensure you have also:-
  • Enabled vMicro > Compiler > Show Build Properties and Verbose
  • Re-Compile your program with these settings enabled
 
Save the new Output to a Text File and....
  • Click the Reply button and attach as .txt file OR
  • Click here to Email us with the file attached, and a link to your post
Support requests without the output above may be impossible to answer, so please help us to help you
 
  HomeSearch Tutorials & Wiki visualmicro.com LoginHelpRegister  
 
Page Index Toggle Pages: 1
Send Topic Print
Intellisense errors with VS 16.8.2 / Vm 2020.09.10.08 (Read 220 times)
JimHam
Newbies
*
Offline



Posts: 6
Perth, Western Australia
Intellisense errors with VS 16.8.2 / Vm 2020.09.10.08
Nov 29th, 2020 at 4:07am
 
After migration to VS 16.8.2 and using VM 2020.09.10.08 existing  projects now show a large number of intellisense errors.

for example:

Severity      Code      Description      Project      File      Line      Suppression State
Error (active)      E0169      expected a declaration      Sannox_TFTtest      C:\Repos\Sannox_TFTtest\Sannox_TFTtest\Sannox_TFTtest.ino      181      
Error (active)      E0020      identifier "millisDelay" is undefined      Sannox_TFTtest      C:\Repos\Sannox_TFTtest\Sannox_TFTtest\Sannox_TFTtest.ino      40      
Error (active)      E0020      identifier "millisDelay" is undefined      Sannox_TFTtest      C:\Repos\Sannox_TFTtest\Sannox_TFTtest\Sannox_TFTtest.ino      41      
Error (active)      E0020      identifier "millisDelay" is undefined      Sannox_TFTtest      C:\Repos\Sannox_TFTtest\Sannox_TFTtest\Sannox_TFTtest.ino      42      
Error (active)      E0020      identifier "DateTime" is undefined      Sannox_TFTtest      C:\Repos\Sannox_TFTtest\Sannox_TFTtest\Sannox_TFTtest.ino      49      
Error (active)      E0020      identifier "DateTime" is undefined      Sannox_TFTtest      C:\Repos\Sannox_TFTtest\Sannox_TFTtest\Sannox_TFTtest.ino      50      
Error (active)      E0020      identifier "RTC_DS3231" is undefined      Sannox_TFTtest      C:\Repos\Sannox_TFTtest\Sannox_TFTtest\Sannox_TFTtest.ino      56      
Error (active)      E0020      identifier "disponoff" is undefined      Sannox_TFTtest      C:\Repos\Sannox_TFTtest\Sannox_TFTtest\Sannox_TFTtest.ino      79      
Error (active)      E0020      identifier "swdisp" is undefined      Sannox_TFTtest      C:\Repos\Sannox_TFTtest\Sannox_TFTtest\Sannox_TFTtest.ino      80      
Error (active)      E0020      identifier "swmode" is undefined      Sannox_TFTtest      C:\Repos\Sannox_TFTtest\Sannox_TFTtest\Sannox_TFTtest.ino      81

Code complies ok.

Back to top
 

Please Register or Login to the Forum to see File Attachments
 
IP Logged
 
JimHam
Newbies
*
Offline



Posts: 6
Perth, Western Australia
Re: Intellisense errors with VS 16.8.2 / Vm 2020.09.10.08
Reply #1 - Nov 30th, 2020 at 7:55am
 
an further example

In the ino file the following is used (note: highlighted text shows where the intelliense errors occur:

     // use interrupts to handle button presses
     attachInterrupt(digitalPinToInterrupt(WIO_KEY_C), disponoff, RISING);
     attachInterrupt(digitalPinToInterrupt(WIO_5S_RIGHT), swdisp, RISING);
     attachInterrupt(digitalPinToInterrupt(WIO_5S_LEFT), swmode, RISING);

Previous behavior would not throw these intellisense errors.

If the following function prototypes are added under the includes:

void disponoff();
void swdisp();
void swmode();

The intellisense errors no longer appear:

     // use interrupts to handle button presses
     attachInterrupt(digitalPinToInterrupt(WIO_KEY_C), disponoff, RISING);
     attachInterrupt(digitalPinToInterrupt(WIO_5S_RIGHT), swdisp, RISING);
     attachInterrupt(digitalPinToInterrupt(WIO_5S_LEFT), swmode, RISING);



Back to top
 
 
IP Logged
 
Simon@Visual Micro
Administrator
*****
Offline



Posts: 611
Re: Intellisense errors with VS 16.8.2 / Vm 2020.09.10.08
Reply #2 - Nov 30th, 2020 at 10:39am
 
Thanks for the report and detail.

Can you confirm if updating to the latest release from the forum link below (20.09.10.16), resolves this issue?
https://www.visualmicro.com/forums/YaBB.pl?board=VS_ARDUINO_EXT_RELEASES
Back to top
« Last Edit: Nov 30th, 2020 at 11:19am by Simon@Visual Micro »  
 
IP Logged
 
JimHam
Newbies
*
Offline



Posts: 6
Perth, Western Australia
Re: Intellisense errors with VS 16.8.2 / Vm 2020.09.10.08
Reply #3 - Nov 30th, 2020 at 11:28pm
 
Install fails with message: "Exception: This extension is not installable on any currently installed products." (see attached install log).

Note: dev has both VS2019 and Atmel Studio 7 installed but I predominantly use VS2019.

If I right click on the VSIX file only see  "Open With>Microsoft VSIX Installer" not  "Open With>Visual Studio Version Selector".

Any hints on the issue here.
Back to top
 

Please Register or Login to the Forum to see File Attachments
 
IP Logged
 
JimHam
Newbies
*
Offline



Posts: 6
Perth, Western Australia
Re: Intellisense errors with VS 16.8.2 / Vm 2020.09.10.08
Reply #4 - Dec 1st, 2020 at 12:13am
 
some success:

The failure to install the 20.09.10.16 release was related to having Atmel Studio 7 installed as well. AS7 had not been updated for some time so it was removed the system rebooted. The VSIX installed ok. VS2019 reported the new version installed.

Checked the code and the same issues present.
Note: the solution/project is split into one ino file and two helpers disphelper cpp/h and nethelper cpp/h.

Some observations:

If a problematic library in the ino file was selected. In a test case millisdelay.h #include line was selected and "Go to document F12" clicked and the erros/highlights are removed. Again the same effect is shown selecting another library.

As soon as the solution is closed and reopened the issues reappear.

This approach does not appear to work on the other files in the solution/project.

Back to top
 
 
IP Logged
 
JimHam
Newbies
*
Offline



Posts: 6
Perth, Western Australia
Re: Intellisense errors with VS 16.8.2 / Vm 2020.09.10.08
Reply #5 - Dec 8th, 2020 at 5:14am
 
Same errors occur on my solution with 2020.09.10.19
Back to top
 
 
IP Logged
 
Simon@Visual Micro
Administrator
*****
Offline



Posts: 611
Re: Intellisense errors with VS 16.8.2 / Vm 2020.09.10.08
Reply #6 - Dec 8th, 2020 at 10:48am
 
Thanks for the update.

Can you confirm there is only one project in the solution?

If possible can you email the project to us, and we will be able to investigate further as we are having trouble replicating this at present.
Back to top
 
 
IP Logged
 
JimHam
Newbies
*
Offline



Posts: 6
Perth, Western Australia
Re: Intellisense errors with VS 16.8.2 / Vm 2020.09.10.08
Reply #7 - Dec 9th, 2020 at 7:50am
 
A zip file with the project has been sent via email as requested. Some additional data:

  • tested with VS 16.8.3 and 2020.09.10.19. Same issue with the test project. Also unable to compile (see note below).
  • then created a new simple project and this displayed no intellisense errors. Did not compile having issues with finding the correct wire.h ansd spi.h. This ino file when opened in Arduiono 1.8.13 complies ok.
Back to top
 
 
IP Logged
 
Page Index Toggle Pages: 1
Send Topic Print