Welcome, Guest. Please Login or Register
Arduino IDE for Visual Studio
 
 
When Logging a Support Issue in the Forum, please ensure you have also:-
  • Enabled vMicro > Compiler > Show Build Properties and Verbose
  • Re-Compile your program with these settings enabled
 
Save the new Output to a Text File and....
  • Click the Reply button and attach as .txt file OR
  • Click here to Email us with the file attached, and a link to your post
Support requests without the output above may be impossible to answer, so please help us to help you
 
  HomeSearch Tutorials & Wiki visualmicro.com LoginHelpRegister  
 
Page Index Toggle Pages: 1
Send Topic Print
ESP32 - Problem setting the Partition scheme (Read 145 times)
dominik
Newbies
*
Offline



Posts: 5
ESP32 - Problem setting the Partition scheme
Aug 28th, 2021 at 6:35am
 
Hi !

I´m actually working on a ESP32 project where I often have to test different partition schemes. And as far as I can tell now there is a problem in switching the partition scheme in your project.

For testing I used this code:
https://gist.githubusercontent.com/haeshh/3884ce1849157bd2bfe103917a981318/raw/2
46b90158dda211781a1df5c4cc7a56b4e3bed33/LittleFS_Liste.ino

Nothing special ... Just a littleFS test program.

How to check this behaviour...

1) For reference we make a Arduino IDE check
* Erase the flash
esptool.exe --port COMxx erase_flash
* Compile the Program with 4MB SPIFFS (1.2 APP, 1,5 SPIFFS)
* Output "Bytes total:   1507328" -> Which is
OK

* Erase the flash
* Change the partition scheme to "Huge App (3MB no OTA, 1MB Spiffs)
* Output "Bytes total:   983040" -> Which is
OK


So the Arduino IDE (1.8.15) is fine ...

2) Now lets see VS Micro ...
* Erase the flash
* Compile the Program with 4MB SPIFFS (1.2 APP, 1,5 SPIFFS)
* Output "Bytes total:   983040" ->
This is WRONG

* Erase the flash
* Change the partition scheme to "No OTA (2MB APP, 2MB Spiffs)
* Output "Bytes total:   983040" ->
This is WRONG


Cry

My VS Micro Version is 2021.606.10

btw ... I tried to delete the debug and __vm folder within the project. But that did not help either.

Would be great to get any hint as a workaround or maybe a fix.  Roll Eyes

greetings
   Dominik
Back to top
 
 
IP Logged
 
Simon@Visual Micro
Administrator
*****
Offline



Posts: 980
Re: ESP32 - Problem setting the Partition scheme
Reply #1 - Sep 1st, 2021 at 12:04pm
 
Thanks for the report.

If you run Build > Clean Solution when changing the partition board option, this should then report the correct partition size.

We will look at improving this so the partitions.csv is removed in the build folder when the board option is changed (at present it isn't updated hence it sticking on the first option selected and built).
Back to top
 
 
IP Logged
 
Simon@Visual Micro
Administrator
*****
Offline



Posts: 980
Re: ESP32 - Problem setting the Partition scheme
Reply #2 - Sep 6th, 2021 at 4:50pm
 
This should be resolved in the latest release without the need to clean the solution when changing the board option (21.09.04.2) available for download from top of the forum below:
https://www.visualmicro.com/forums/YaBB.pl?board=VS_ARDUINO_EXT_RELEASES
Back to top
 
 
IP Logged
 
dominik
Newbies
*
Offline



Posts: 5
Re: ESP32 - Problem setting the Partition scheme
Reply #3 - Sep 19th, 2021 at 4:41pm
 
Hi !

Sorry for being so late ...
The fix worked for ESP32. But for 8266 the problem still exists.
Back to top
 
 
IP Logged
 
Simon@Visual Micro
Administrator
*****
Offline



Posts: 980
Re: ESP32 - Problem setting the Partition scheme
Reply #4 - Sep 21st, 2021 at 10:00am
 
Thanks for the update, and we will confirm when this has been resolved for the ESP8266 and released.
Back to top
 
 
IP Logged
 
Page Index Toggle Pages: 1
Send Topic Print