Welcome, Guest. Please Login or Register
Arduino IDE for Visual Studio
 
 
When Logging a Support Issue in the Forum, please ensure you have also:-
  • Enabled vMicro > Compiler > Show Build Properties and Verbose
  • Re-Compile your program with these settings enabled
 
Save the new Output to a Text File and....
Support requests without the output above may be impossible to answer, so please help us to help you
 
  HomeSearch Tutorials & Wiki visualmicro.com LoginHelpRegister  
 
Page Index Toggle Pages: 1
Send Topic Print
SPI compiling errors, but not in Arduino IDE (Read 2447 times)
perigalacticon
Junior Member
**
Offline



Posts: 40
detroit area
SPI compiling errors, but not in Arduino IDE
Mar 23rd, 2018 at 4:54am
 
I am compiling sketches for ESP8266 in the AS7 with VM, however, I am getting a string of errors related to SPI and arduino.h that do not occur when I compile the sketch using the arduino IDE.  Can you please help me fix this?

here is the first part of the compiler output:

Quote:
Compiling 'EasterEgg1' for 'Adafruit Feather HUZZAH ESP8266'

SPI.h:17: In file included from
SPI.cpp:14: from
SPI.h: In member function void SPISettings::init_AlwaysInline(uint32_t, uint8_t, uint8_t)

SPI.h: 146:16: error: 'SPE' was not declared in this scope
   0) |
Arduino.h:188: note  in definition of macro _BV
   #define _BV(b) (1UL << (b))
...
Back to top
 
 
IP Logged
 
Visual Micro
Administrator
*****
Offline



Posts: 10463
United Kingdom
Re: SPI compiling errors, but not in Arduino IDE
Reply #1 - Mar 23rd, 2018 at 12:56pm
 
Hi,

Have you previously been instructed how to submit verbose compile outputs?
Back to top
 
WWW  
IP Logged
 
perigalacticon
Junior Member
**
Offline



Posts: 40
detroit area
Re: SPI compiling errors, but not in Arduino IDE
Reply #2 - Mar 23rd, 2018 at 11:14pm
 
I don't think so, I don't understand what you mean exactly are you talking about submitting to the forum?
Back to top
 
 
IP Logged
 
perigalacticon
Junior Member
**
Offline



Posts: 40
detroit area
Re: SPI compiling errors, but not in Arduino IDE
Reply #3 - Mar 25th, 2018 at 9:13am
 
I would post the verbose output with code tags if that's what you are referring to?  I could really use some help with this.

Back to top
 
 
IP Logged
 
Visual Micro
Administrator
*****
Offline



Posts: 10463
United Kingdom
Re: SPI compiling errors, but not in Arduino IDE
Reply #4 - Mar 25th, 2018 at 2:19pm
 
Sorry,

Switch on Vmicro>Compiler>Verbose then build and copy the output to a .txt file. Then post here or email to info[at]visualmicro.com along with link to this post
Back to top
 
WWW  
IP Logged
 
perigalacticon
Junior Member
**
Offline



Posts: 40
detroit area
Re: SPI compiling errors, but not in Arduino IDE
Reply #5 - Mar 25th, 2018 at 9:03pm
 
File attached - VM_Compile_output.txt
Back to top
 
 
IP Logged
 
Visual Micro
Administrator
*****
Offline



Posts: 10463
United Kingdom
Re: SPI compiling errors, but not in Arduino IDE
Reply #6 - Mar 25th, 2018 at 10:44pm
 
thanks pls do same wit same project using arduino ide.

in arduino verbose is file>preferences>compile verbose.

Back to top
 
WWW  
IP Logged
 
perigalacticon
Junior Member
**
Offline



Posts: 40
detroit area
Re: SPI compiling errors, but not in Arduino IDE
Reply #7 - Mar 26th, 2018 at 1:40am
 
For some reason there is no longer an option on the webpage to attach files.  I'll email it.

Back to top
 
 
IP Logged
 
Visual Micro
Administrator
*****
Offline



Posts: 10463
United Kingdom
Re: SPI compiling errors, but not in Arduino IDE
Reply #8 - Mar 26th, 2018 at 1:08pm
 
Thanks. If the forum session expires you can't upload files. In that case you see a "renew session" option at the top of this page

This issue is resolved in the latest release (1803.26)

The problem was that you had installed SPI as a user library which took priority over architecture specific libs


(NOTE: Remove and re-add shared libraries from the project if they exist and you expect the path to change!!)
Back to top
« Last Edit: Mar 26th, 2018 at 1:16pm by Visual Micro »  
WWW  
IP Logged
 
perigalacticon
Junior Member
**
Offline



Posts: 40
detroit area
Re: SPI compiling errors, but not in Arduino IDE
Reply #9 - Mar 27th, 2018 at 2:34am
 
I removed the SPI library from the Libraries directory and it compiles now, thanks.

I am unable to get the latest release, 1803.26.  I previously posted about this but the issue was not resolved.

My current release says 1801.28.0 (from Tools/Extensions & Updates).  I was told to install Microchip Gallery and restart.  I did but I notice the version is the same, and also the version listed on the Microchip gallery webpage https://gallery.microchip.com/packages/324cac6d-ff67-4e2e-8fc9-7a587b2d6045/ is also the same.  So I'm not sure what to do now.
Back to top
 
 
IP Logged
 
Visual Micro
Administrator
*****
Offline



Posts: 10463
United Kingdom
Re: SPI compiling errors, but not in Arduino IDE
Reply #10 - Mar 27th, 2018 at 12:56pm
 
Oh sorry I missed the fact you are using atmel. The atmel updates take a little longer (few days/week).

ps: Non-Atmel hardware is best used in Visual Studio
Back to top
« Last Edit: Mar 27th, 2018 at 2:45pm by Visual Micro »  
WWW  
IP Logged
 
Page Index Toggle Pages: 1
Send Topic Print