Welcome, Guest. Please Login or Register
Arduino IDE for Visual Studio
 
 
When Logging a Support Issue in the Forum, please ensure you have also:-
  • Enabled vMicro > Compiler > Show Build Properties and Verbose
  • Re-Compile your program with these settings enabled
 
Save the new Output to a Text File and....
Support requests without the output above may be impossible to answer, so please help us to help you
 
  HomeSearch Tutorials & Wiki visualmicro.com LoginHelpRegister  
 
Page Index Toggle Pages: 1
Send Topic Print
ESP-PROG debugging problems (Read 366 times)
jasper2
Newbies
*
Offline



Posts: 5
ESP-PROG debugging problems
Nov 25th, 2019 at 4:51pm
 
I have connected an ESP-PROG debugger to an ESP-32 devkit device using the following pins:
TWS ->D14 green
TCK -> D13 purple
TDO -> D15 orange
TDI ->  D12 blue

GND to GND

the jumper is set to 3.3 V on the ESP-PROG

When i plug it in to the USB port i get the 2 serial ports generated by the ESP-PROG as per the Expressif driver instructions (I didnt need to install any drivers manually).

I follow the visual micro instructions and select ESP32 PROG from the list of hardware debuggers.

I click "Debug-> start debugging, the sketch uploads to the ESP32 and I get the dreaded: "unable to start debugging. Unable to establish a connection to GDB.." error.


my debug output is as follows:
Starting: "C:\ProgramData\vmicro\tools\openocd-espressif-esp32-10.0.1\bin/openocd.exe" -d2 -l "{C:\Users\uuuu\AppData\Local\Temp\VMBuilds\HX711_basic_example\esp32_esp32doit-
devkit-v1\Debug/HX711_basic_example.ino_DebugOpenOCD.log}" -s "C:\ProgramData\vmicro\tools\openocd-espressif-esp32-10.0.1/share/openocd/script
s/" -f "C:\ProgramData\vmicro\tools\openocd-espressif-esp32-10.0.1/share/openocd/script
s/interface/ftdi/minimodule-lowcost.cfg" -c "set ESP32_RTOS none" -f "C:\ProgramData\vmicro\tools\openocd-espressif-esp32-10.0.1/share/openocd/script
s/board/esp-wroom-32.cfg" -c "init"
Starting: "C:\Users\uuuuu\AppData\Local\arduino15\packages\esp32\tools\xtensa-esp32-elf-gc
c\1.22.0-80-g6c4433a-5.2.0/bin\xtensa-esp32-elf-gdb.exe" --interpreter=mi -ex "set remote hardware-watchpoint-limit 2" -ex "mon reset halt" -ex "flushregs" -ex "thb app_main" -ex "c"
"C:\ProgramData\vmicro\tools\openocd-espressif-esp32-10.0.1\bin/openocd.exe" exited with code 1 (0x1).



any tips would be appreciated!
Back to top
« Last Edit: Nov 25th, 2019 at 4:52pm by jasper2 »  
 
IP Logged
 
jasper2
Newbies
*
Offline



Posts: 5
Re: ESP-PROG debugging problems
Reply #1 - Nov 25th, 2019 at 4:56pm
 
my ....OCD.log file contains the following:

none
adapter speed: 2000 kHz
Info : Configured 2 cores
esp32 interrupt mask on
Error: libusb_open() failed with LIBUSB_ERROR_NOT_FOUND
Error: no device found
Error: unable to open ftdi device with vid 0403, pid 6010, description 'Dual RS232-HS', serial '*' at bus location '*'

Warn : Flash driver of esp32.flash does not support free_driver_priv()
Warn : Flash driver of irom does not support free_driver_priv()
Warn : Flash driver of drom does not support free_driver_priv()
Back to top
 
 
IP Logged
 
Simon Hopkinson
Administrator
*****
Offline



Posts: 179
Re: ESP-PROG debugging problems
Reply #2 - Nov 25th, 2019 at 5:20pm
 
Thanks for the detailed information.

From the output in the OCD Log it appears it cannot find the Debugger USB device.

Check the USB Drivers are installed for "Interface 0" of the ESP32-PROG device, using the Zadig tool - more detailed information is below:


ESP32 Debug Overview: https://www.visualmicro.com/page/ESP32-Debugging.aspx

ESP32 Debug Instructable: https://www.instructables.com/id/Arduino-GDB-Debug-ESP32/

Video Including Driver Installation: https://www.youtube.com/watch?v=m0-qlb0Vjms
Back to top
« Last Edit: Nov 25th, 2019 at 5:21pm by Simon Hopkinson »  
 
IP Logged
 
Page Index Toggle Pages: 1
Send Topic Print